Brei ze: schattige muts (+ gratis patroon!)

Nadat ik al enkele sjaals achter de kiezen had, vond ik het hoog tijd om een bijpassende muts te breien. Op internet kwam ik enkele leuke basispatronen tegen voor een muts met pompon. Nog even aanpassen naar mijn garen en voilà: mijn muts was geboren!

IMG_8696 kopie.JPG

Ook deze keer gebruikte ik het Royal garen van de Zeeman. Voor een klein prijsje heb je een bol zacht garen, in een heleboel leuke kleuren. Bij deze muts breide ik met twee draden samen, waardoor hij lekker zacht en dik is. De combinatie van oudroze en gebroken wit zorgt voor een speels effect en de omgeslagen rand maakt hem lekker warm.

Zin om zelf aan de slag te gaan en deze easy peasy muts te breien? Lees dan snel verder!

IMG_8727 kopie.JPG

Benodigdheden:
– 2 bollen Royal garen (in je muts zit in totaal minder dan één bol, maar omdat we met dubbele draad breien heb je twee uiteindes nodig) (€0,99 per bol; Zeeman).
– breinaalden nummer 6 (€0,99; Zeeman)
– optioneel: pomponmaker (€0,59 voor drie groottes, Zeeman)

Zo maak je hem:
– Zet 73 steken op.
– Rij 1: brei om de beurt één steek recht, één steek averecht en eindig de rij met één steek recht
– Rij 2: brei om de beurt één steek averecht, één steek recht en eindig de rij met één steek averecht
– Herhaal deze twee rijen tot een hoogte van ongeveer 21,5 cm (eindig met rij 2). Nu gaan we steken minderen om de bovenkant van de muts te maken.

IMG_8711 kopie

– Rij 1: brei één steek recht, drie steken averecht samen, één steek recht, één steek averecht, één steek recht, één steek averecht. Herhaal dit (1R, 3ARsamen, 1R, 1AR, 1R, 1AR) tot het einde van de rij. Eindig de rij met één steek recht (je houdt nu 55 steken over)
– Rij 2: brei om de beurt één steek averecht, één steek recht en eindig de rij met één steek averecht
– Rij 3: brei één steek recht, drie steken averecht samen, één steek recht, één steek averecht. Herhaal dit (1R, 3ARsamen, 1R, 1AR) tot het einde van de rij. Eindig de rij met één steek recht (je houdt nu 37 steken over)
– Rij 4: brei om de beurt één steek averecht, één steek recht en eindig de rij met één steek averecht
– Rij 5: brei één steek recht, drie steken averecht samen. Herhaal dit (1R, 3ARsamen) tot het einde van de rij. Eindig de rij met één steek recht (je houdt nu 19 steken over)
– Rij 6: brei om de beurt één steek averecht, één steek recht en eindig de rij met één steek averecht
– Rij 7: Brei twee steken recht samen en herhaal dit (2Rsamen) tot het einde van de rij. Eindig de rij met één steek recht (je houdt nu 9 steken over).

IMG_8715 kopie

Knip het garen af en laat een lang stuk draad over. Haal het einde van de draad door de overgebleven steken en trek stevig aan. Gebruik de draad om de zijnaden aan elkaar vast te maken. Sla het uiteinde van je muts om voor een leuke rand.

Optioneel: voeg een pompon toe! Je kan hem zelf maken door het touw ongeveer 60 keer rond je vingers te winden. Bind een touw rond het midden van alle draden en knip de lussen door. Nog even in vorm knippen en je pompon is klaar! Wil je het graag nog eenvoudiger, dan kan je een pomponmaker gebruiken, die je ook bij de Zeeman vindt.

IMG_8692 kopie.JPG

Met dit eenvoudig patroon brei je in een paar uurtjes je eigen muts. Mocht je mij dus zoeken: ik zit gezellig mijn eigen mutsen te breien!

Liefs, Eva

16 gedachtes over “Brei ze: schattige muts (+ gratis patroon!)

  1. Een muts in een paar uur: dat klinkt goed!

    Ik heb al jaren niet meer gebreid, ik heb er niet veel vertrouwen in dat ik het zo snel en mooi kan. Aan de andere kant moet het met jouw beschrijving zelfs voor mij te doen zijn.

  2. Pingback: Her Name Is Eva in januari 2018 | Her Name Is Eva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s